Továreň Gichatha-ini je mokrý mlyn, ktorý sa nachádza v meste Nyeri v Keni, neďaleko mesta Karatina, v nadmorskej výške 1 700 – 1 900 metrov. Je to jedna z troch tovární patriacich pod družstvo Gikanda Farmers Cooperative Society, od ktorého odoberáme tovar od roku 2012. Do Gichatha-ini dodáva svoje čerešne približne 800 drobných pestovateľov z okolitých oblastí. Spracúva sa tu predovšetkým odroda SL 34 (90 %), v menšom množstve odrody SL 28, K7 a Ruiru 11. Čerešne sa dužinatejú, fermentujú, umývajú a sušia na slnku. Továreň Gichatha-ini má certifikáty Fairtrade, UTZ a Rainforest Alliance.V regióne Nyeri v strednej Keni prevádzkuje družstvo Gikanda tri továrne (mokré mlyny) a počíta približne 3 000 aktívnych farmárov. Medzi tieto továrne patria Gichatha-ini, Kangocho a Ndaroini Gi-ka-nda-Gikanda.
Zber a spracovanie
Poľnohospodári ručne zbierajú a dodávajú čerešne do továrne, pričom dostávajú zálohu a zvyšok dostanú po predaji kávy. Proces sa začína trojdiskovým rozvlákňovačom Agaarde, ktorý odstraňuje šupku a dužinu a triedi kávu podľa hustoty. Potom sa káva 18 až 36 hodín fermentuje na sucho v betónových nádržiach, nasleduje umývanie a druhé triedenie podľa hustoty. Nakoniec sa zrná sušia na slnku 12 až 20 dní na afrických lôžkach, ktoré sú počas najteplejších častí dňa a v noci zakryté. Zber sa uskutočňuje od októbra do decembra po období kvitnutia od februára do marca. Káva sa pestuje na úrodnej červenej sopečnej pôde Nitisol, ktorá je bežná na vysočine.
Varieta
SL28 – SL28 vyšľachtili Scott Laboratories v roku 1931 z odrody Tanganika D.R. Stala sa veľmi obľúbenou v celej Keni a je uznávaná ako odroda s výnimočnou kvalitou šálok. Má široké listy s medenými koncami a široké zrná.
SL34 – SL 34 je mutácia francúzskej misie, ktorá pochádza z plantáže Loresho v Kabete. SL34 má široké listy s bronzovými špičkami. Pestuje sa v celej Keni. SL34 je cenený pre svoju vysokú produktivitu v rôznych klimatických podmienkach a vo veľkom výškovom rozpätí. Tvrdí sa, že je odolná voči suchu a silným dažďom.