Centrum na spracovanie kávy Peñas Blancas v Acevedo v štáte Huila je viac ako len zariadenie na spracovanie kávy – je to transformačný sociálny projekt zameraný na zlepšenie životných podmienok miestnych pestovateľov kávy. Centrum Peñas Blancas, ktoré je navrhnuté tak, aby poskytovalo spravodlivý prístup k vysokokvalitnému spracovaniu kávy, posilňuje postavenie malých pestovateľov tým, že im ponúka najmodernejšiu infraštruktúru, technické školenia a spravodlivú odmenu za ich prácu. Táto iniciatíva je výsledkom spoločného úsilia o vytvorenie udržateľného a inkluzívneho kávového priemyslu v regióne. Mnohí z producentov, ktorí dodávajú svoju kávu do Peñas Blancas, sa predtým stretávali s významnými prekážkami, ako je nedostatočný prístup k moderným metódam spracovania, nedôsledná kontrola kvality a obmedzené možnosti odbytu. Vďaka centralizácii spracovania pod odborným dohľadom zariadenie zabezpečuje, aby každá šarža spĺňala najvyššie špeciálne normy, čo pomáha poľnohospodárom zabezpečiť lepšie ceny a dlhodobú ekonomickú stabilitu.
Nestor Lasso a Jhon Vergara
Centrum na spracovanie kávy Peñas Blancas vedú Nestor Lasso a Jhon Vergara, dvaja vizionári, ktorí sa venujú revolučnému spracovaniu kávy po zbere v Acevedo, Huila. Ich cieľom bolo vytvoriť centralizované centrum, kde by malí pestovatelia mali prístup k prvotriednym spracovateľským technikám, ktoré by zabezpečili konzistenciu a kvalitu zodpovedajúcu medzinárodným štandardom pre špeciálnu kávu. Nestor Lasso je mladý a inovatívny producent kávy z Huily, ktorý získal medzinárodné uznanie vďaka svojim odborným znalostiam v oblasti experimentálnych metód spracovania. Jhon Vergara je vysokokvalifikovaný odborník na kávu s rozsiahlymi skúsenosťami v oblasti riadenia fariem a pozberového spracovania.
Varieta
Caturra je prirodzená trpasličia mutácia odrody Bourbon, ktorá je cenená pre vysokú úrodu, vynikajúcu kvalitu šálok (často s vyváženými, sladkými a citrusovými tónmi) a kompaktnú veľkosť rastliny, ktorá umožňuje hustejšie výsadbu a ľahší zber, napriek jej náchylnosti na choroby, ako je napríklad hrdza kávová.
Natural spracovanie
Prírodné spracovanie kávy, známe aj ako suché spracovanie, zahŕňa sušenie celej kávovej čerešne so semienkami, ktoré sú ešte vo vnútri, čo umožňuje, aby sa chuť ovocia vstrebala do zrna pred odstránením vysušených vonkajších vrstiev