Umývacia stanica Halo sa nachádza v dedine Halo Barite v Gedebe v zóne Gedeo – v oblasti nazývanej aj Yirgacheffe. Nachádza sa v nadmorskej výške od 2000 do 2100 m n. m. a spolupracuje s približne 700 drobnými poľnohospodármi. Farmy sú tu zvyčajne pololesné a husto porastené tienistými stromami vrátane nepravých banánovníkov. Okolitá krajina umožňuje, aby sa čerešne dodávali na stanicu v krátkej vzdialenosti, čím sa zachová ich kvalita a čerstvosť.
Zber a spracovanie
Zber sa uskutočňuje v období október – december. Poľnohospodári zvyčajne zbierajú zrelé kávové čerešne ručne, čím sa zabezpečuje výber len tých najkvalitnejších zŕn. Proces prania je metóda spracovania kávy, ktorá prináša čistú, jasnú a nuansovanú šálku. Na rozdiel od prírodného procesu, pri ktorom sa sušia celé kávové čerešne, sa pri praní najprv odstráni vonkajšia šupka a dužina plodov. Zrná, ktoré sú stále pokryté lepkavou vrstvou slizu, sa potom fermentujú vo vode, aby sa táto vrstva rozbila. Po fermentácii sa umyjú a potom sa sušia na vyvýšených lôžkach na slnku. Táto metóda sa uprednostňuje, pretože zvýrazňuje prirodzené chute kávových zŕn a výsledkom je káva s jasnou kyslosťou a čistou chuťou.
Varieta
Pod pojmom „heirloom “ sa v prvom rade rozumejú rozsiahle, rozmanité a často geneticky nedefinované pôvodné odrody Arabica pochádzajúce z Etiópie, rodiska kávy, ktoré sú známe svojou výnimočnou komplexnosťou, jasnou kyslosťou a výrazným kvetinovým a ovocným nádychom.
Washed processing
Spracovanie premytej kávy je metóda, pri ktorej sa pred-fermentáciou odstráni šupka a dužina kávovej čerešne a zrná sa premyjú vodou, čím sa získa čistý, jasný a jemný chuťový profil.