Cuatro Vientos je rodinný podnik, ktorý ponúka mikroloty a regionálne zmesi. Spoločnosť bola založená v roku 2018 a jej názov je odvodený od prvej farmy rodiny Gonzalezovcov, a preto má pre nich osobitný význam. Yonatan Gonzalez, generálny riaditeľ spoločnosti, na tejto farme vyrastal a je treťou generáciou výrobcov so skúsenosťami v oblasti logistiky. Jeho otec kedysi obchodoval s kávou ako klasický kolumbijský nákupca pergamenu.
Spoločnosť pôsobí v rôznych častiach provincie Huila, čo jej umožňuje prístup ku káve počas 6 mesiacov v roku. Majú 3 nákupné miesta, ktoré sa nachádzajú v každom regióne, v ktorom pôsobia: Acevedo, Santa Maria a Algeciras. Nevlastnia súkromnú sušiareň, a preto využívajú infraštruktúru nachádzajúcu sa v Acevedo.
Oblasť
Huila je spolu s Narino jednou z hlavných oblastí Kolumbie, kde môžeme nájsť charakteristické, rozmanité a výrazné chuťové profily kávy. Naši partneri z Cuatro Vientos pracujú v severnej Huile (Santa Maria a Algeciras), ako aj v južnej Huile (Acevedo).
Úroda
Hlavný zber v Santa Marii a Algeciras prebieha v júni a júli, zatiaľ čo v Acevede od septembra do decembra. Aj keď sa najväčšie objemy kávy dopestujú v Santa Marii, vyberáme dávky z fariem v Algeciras a Acevedo.
Spracovanie
Po ručnom zbere sa ich čerešne splavujú a potom fermentujú v plastových vreciach alebo nádržiach. Ich káva sa tradične suší na „markízach“, mechanických sušičkách alebo terasách.
Varieta
Kávová odroda Castillo, vyšľachtená v Kolumbii, je odolný kríženec Caturry a Timoru, ktorý je známy svojimi vysokými výnosmi a vyváženým profilom šálky, v ktorej sa môžu vyskytovať tóny karamelu, čokolády, orechov a ovocia, hoci o jej kvalite sa vo svete špeciálnej kávy vedú diskusie.
Anaeróbna fermentácia
Kvasenie je chemický proces, pri ktorom sa sacharidy, napríklad cukry, rozkladajú na alkoholy alebo kyseliny pôsobením mikroorganizmov za neprítomnosti kyslíka. Hoci je fermentácia svojou povahou anaeróbny proces, pojem „anaeróbna fermentácia“ sa vzťahuje konkrétne na fermentáciu, ktorá prebieha v špeciálne vytvorenom prostredí bez prístupu kyslíka, napríklad v uzavretej nádobe alebo nádrži.