Drobní pestovatelia ručne zbierajú len zrelé čerešne a dodávajú ich do továrne Kii. Pri príjme čerešní dozerá pracovník na starostlivé vizuálne triedenie, pričom prijíma len husté a zrelé čerešne. Kvalita, ktorou je káva Kii známa, je priamo ovplyvnená týmto prísnym prístupom k detailom. Čerešňa sa po odobratí rozštiepi a kvasí približne 16-24 hodín v závislosti od teploty okolia v danom čase. Po fermentácii sa káva premyje čistou vodou z rieky Kii a namočí sa na 12 hodín. Novo nainštalované dlaždice v umývacích kanáloch pomáhajú chrániť kávu a kvalitu vody a všetka voda použitá pri spracovaní sa pred opätovným vypustením do miestnych vodných tokov čistí filtrovaním v hlinených jamách. Po umytí a triedení sa pergamen ukladá na vyvýšené lôžka, aby vyschol. Pracovníci často hrabú pergamen, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Prikrývajú sušiaci sa pergamen počas najteplejšej časti dňa, aby sa udržalo pomalé a rovnomerné sušenie, a v noci, aby sa pergamen chránil pred vlhkosťou. Pergamen schne približne 14 dní.
Varieta
SL28 – SL28 vyšľachtili Scott Laboratories v roku 1931 z odrody Tanganika D.R. Stala sa veľmi obľúbenou v celej Keni a je uznávaná ako odroda s výnimočnou kvalitou šálok. Má široké listy s medenými koncami a široké zrná. SL34 – SL 34 je mutácia francúzskej misie, ktorá pochádza z plantáže Loresho v Kabete. SL34 má široké listy s bronzovými špičkami. Pestuje sa v celej Keni. SL34 je cenený pre svoju vysokú produktivitu v rôznych klimatických podmienkach a vo veľkom výškovom rozpätí. Tvrdí sa, že je odolná voči suchu a silným dažďom.